Rotator Cuff Injury – Kecederaan Manset Pemutar 

Manset pemutar tendonitis adalah keradangan tendon manset pemutar. Manset pemutar otot-otot adalah otot-otot yang membantu memindahkan dan mengukuhkan sendi bahu.

Kecederaan manset pemutar boleh disebabkan oleh penggunaan berlebihan, oleh pelanggaran berulang tendon terhadap tulang di atas dan juga oleh ketidakstabilan sendi bahu di mana otot-otot dan tendon manset pemutar dipersilakan memantapkan sendi bahu atas dan tambahan panggilan tugas dijangka ligament longgar atau lemah.

Orang-orang yang secara sering menyertai dalam sukan tertentu lebih berisiko mengalami kecederaan manset pemutar daripada yang lain. Perenang, pembaling-pembaling (atau orang lain yang terlibat dalam sukan yang melibatkan banyak lontaran) dan jurulatih berat / ahli bena badan adalah yang sangat berbahaya, dan selalu terkena kecerderaan ini.

Apa pun punca manset pemutar tendonitis ia boleh jadi satu kecederaan yang sangat tidak menyenangkan dan menyekat memberi pelbagai rasa kesakitan setiap hari di lengan atau gerakan bahu. Pergerakan-pergerakan dengan lengan di atas kepala terutamanya berkemungkinan menimbulkan masalah.. Walaupun manakala tidur jika anda tidur di sisi kecederaan manset pemutar akan berkemungkinan cenderung membangunkan anda dalam ketidakselesaan.

Keradangan manset pemutar selalu menyebabkan satu rasa kelemahan dalam bahu terjejas dan boleh mengambil satu masa yang panjang untuk menyembuhkan dan pada paling teruk ia mungkin menjadi kronik. Jika terdapat satu koyakan dalam otot serta keradangan kemudian kelemahan akan lebih teruk dan keadaan itu tidak akan pulih dengan betul tanpa rawatan pembedahan. Satu pemutar manset yang terkoyak boleh didiagnos dengan menggunakan system pengimbasan ultrabunyi atau imbas MRI.

Merawat Kecederaan Manset Pemutar.

 

Terdapat sejumlah rawatan-rawatan yang boleh di dapati untuk merawat kecederaan manset pemutar – ini berkisar dari kaedah fisioterapi, terapi urut, ubat anti-radang dan suntikan kortison dan dalam kes yang sangat extrim dilakukan pembedahan.

Seperti kebanyakan kecederaan tisu lembut tiada “pil ajaib” untuk memperbaiki kecederaan dan walaupun ada beberapa perkara yang boleh membantu, melainkan kecederaan yang keterlaluan (ektrim). Perkara terbaik yang anda boleh lakukan adalah memberi tubuh anda setiap kesempatan yang mungkin untuk menggunakan keupayaan mengkagumkan untuk menyembuhkan dirinya sendiri

Anda boleh menggalakkan dalam sebilangan cara penyembuhan diri termasuk, menggunakan ais (air batu) atau haba (panas) bagi mengurangkan kesakitan dan mempercepat penyembuhan, mengelakkan pergerakan-pergerakan tertentu dan aktiviti-aktiviti sehingga kecederaan disembuhkan, melakukan urutan yang ringan, urutan friksi, urutan meremas, bersenam memperkuat otot-otot dan melakukan regangan lembut untuk menjaga otot-otot fleksibel dan sendi yang bergerak.

Pada tanda pertama manset pemutar tendonitis, terutamanya di mana pesalah kemungkinan akan penggunaan yang berlebihan atau regangan berulang, perkara paling penting untuk dilakukan adalah berhenti melakukan kegiatan anda yang berkemungkinan akan menyebabkan masalah. Sekarang ini mungkin kelihatan seperti masuk akal tetapi sering atlet-atlet akan cuba untuk “melatih melalui” rasa sakit atau “melatih sekitar” kecederaan dengan hanya mengangkat pada bebanan ringan atau cuba untuk melatih tubuh bahagian di sekitar kawasan terlibat.

Sila Lawat Web:

www.treat-cure.com
http://saatjais.formor.com
http://iecahaya.wordpress.com
http://rrcorner.wordpress.com
 Saat Jais - Pakar UrutJumpa lagi Insya-Allah………
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s