Kecederaan Otot Tertarik – Strain.

Posted: May 22, 2010 in Petua & Rawatan, Traditional Massage, Treatment, Urut & Kebaikannya
Tags: , ,

Kecerderaan otot tertarik adalah salah satu keadaan yang selalu atau biasa terjadi di dalam berolahraga atau bersukan dan boleh mencapai hampir sepertiga dari seluruh kecerderaan di dalam berolahraga. Kecerderaan otot tertarik ini biasanya terjadi apabila otot tertarik secara tidak normal atau biasa. Akibatnya meliputi rasa sakit, ketegangan, bengkak dan hilangnya daya kekuatan. Otot tertarik dalam otot hamstring (belakang peha) biasanya terjadi di dalam sukan (olahraga) yang memerlukan flexsi lutut untuk berlari, melompat, bola sepak dan sukan raket.

Otot tertarik pada otot Quadrisep (depan peha) biasa berlaku pada sukan seperti lari jarak pendik dan melompat. Otot  Grastrocnonitis (betis) sering kali tertarik dalam olahraga yang mengharuskan Anda lari di atas permukaan yang keras seperti squash, badminton dan juga tennis.

Otot tertarik pada otot abdominal (perut) biasanya, terjadi dalam olehraga seperti bersenam, mengangkat berat dan bersepatu roda di mana terdapat gerakan ekstensi bahagian belakang badan dan pinggang.

Perawatan.

Sesiapa yang terkena otot tertarik harus istirihat (berehat). Gerakan urut hanya boleh dilakukan sekiranya tahap akut telah berlalu. Berikan terapi dingin (air batu) pada tahap awal dan di ikuti dengan terapi panas dan dingin.

Jika keadaan serius (akut) sudah berlalu ia itu setelah dua atau tiga hari. Maka Anda boleh melakukan urut layang (ringan). Tujuannya agar anda dapat meningkatkan sirkulasi, menghilangkan jaringan bekas kecederaan dan dapat memperkuat kembali otot-otot. Ketika otot sudah tidak lagi tertarik atau sembuh, maka urut gerakan meremas dan friksi akan menjadi rawatan yang lebih berkesan.

 Nota:        
Carilah pakar urut terapi  yang berpengalaman supaya kecerderaan Anda bertambah baik dan bukan sebaliknya.
 

Sila Lawat Web:

www.treat-cure.com
http://saatjais.formor.com
http://iecahaya.wordpress.com
http://rrcorner.wordpress.com
 

Saat Jais - Pakar Urut

Jumpa lagi Insya-Allah………

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s