Ramadhan – Hikamah Puasa

Posted: August 20, 2009 in Uncategorized
Tags: , , ,

Hikmah Puasa

(Dipetik dari Buku Kecil Ramadhan –Hikmah dan kelebihannya oleh Pesekutuan Seruan Islam Singapura (Jamiyah Singapura)

Dimaksudkan dengan hikmah, menurut para ulama, ialah mengetahui rahsia dan faedah serta hukum agama dan syariah. Hikmah puasa ialah rahsia dan faedahnya bagi peribadi manusia.

Berhubung dengan hikmah puasa itu. Allah telah menjelaskannya dalam surah al Baqarah ayat 183 :-


يَا اَيُّهَا الَّذِيْنَ اَمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّياَمُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِيْنَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُوْنَ

Bermaksud:   “Wahai orang-orang yang beriman diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa”.

Dalam ayat ini rahsia dan faedah puasa itu yang utama ialah supaya orang yang berpuasa   itu menjadi orang yang bertakwa kepada Allah.

Soal takwa merupakan perkara paling penting. Sebanyak 250 ayat di dalam al Quran yang menjelaskan soal takwa dengan berbagai uslub (gaya bahasa). Dan perkataan itu mempunyai berbagai tafsirannya.

  • Ibnu Mas’ud menyatakan: Takwa: Taat kepada Allah. Jangan maksiat. Ingat kepada Allah. Jangan lupa dan syukur kepada nikmat Allah. Jangan Kufur.

 

  • Ibnu Abbas menilai: Takwa: Berjihad pada jalan Allah tidak takut kepada celaan. Berani menegakkan kebenaran dan keadilan meskipun terhadap diri, ibu bapa, anak-anak dan keluarga.

 

  • Syed Qutub menghuraikan: Takwa gejala yang terdapat di dalam jiwa menyebabkan ia selalu waspada, sedar dan merasa bersama dengan Allah dalam segala situasi. Ia merasa takut, dan susah jika dilihat Allah dalam keadaan yang tidak diredai.

 

  • Syeikh Muhammad Abduh menjelaskan: Takwa pembersih diri dan pemelihara dari perbuatan maksiat dan kotor serta melatih diri taat kepada Allah dan melakukan perbuatan-perbuatan utama.

Saat Jais - Pakar Urut

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s